Hogyan válasszunk esküvői zenekart?

Hogyan válasszunk esküvői zenekart?

Esküvő. Amikor meghalljuk ezt a szót, mindannyiunknak egy csodálatos esemény jut az eszébe. Kevés meghatóbb dolog van az életben annál, mint amikor két ember örök hűséget fogadnak egymásnak. A ceremóniát követő ünnepi vacsora után viszont a szórakozásé a főszerep, de ehhez mindenképpen szükség van egy olyan zenekarra, amely megfelelő hangulatot tud teremteni az est további részében.

Az esküvői zenekar kiválasztása nagy körültekintést igényel, és talán az egyik legnehezebb feladat is egyben. Mert lehet aznap rossz az idő, esetleg nem úgy sikerül a dekoráció, ahogy szerettétek volna, és ne adj isten még a leves is hideg, de tíz év távlatából mégsem erre fogtok majd emlékezni, sokkal inkább arra, hogy milyen volt a hangulat. A zenekar szerepe rendkívül fontos, és ha ebben a kérdésben mellényúltok, az a helyszínen már késő bánat. A színvonalas zene és a jó hangulat, képes feledtetni a bosszantó bakikat, körülményeket.

Mielőtt belevágnátok a zenekar keresésébe, először is döntsétek el, milyen stílusú esküvőt szeretnétek, illetve, hogy zenekart vagy DJ-t hívtok-e. Sokan azért választanak lemezlovast, mert lényegesen olcsóbb, mint egy zenekar, emellett nincs akkora helyigénye, ráadásul szinte bármilyen számot le tud játszani, ellenben a zenekarral, amely általában a megszokott és jól betanult repertoárját játssza. Sokszor az is lényeges szempont, hogy egy többfős zenekarnál az egyéb költségek is magasabbak (útiköltség, étel, ital), ugyanakkor az élőzenének különleges hangulata van, ami semmivel sem pótolható.

A zenekaroknál kétféle kategóriából választhattok, a mulatós zenét játszó lakodalmas stílusú, vagy a ma már egyre inkább elterjedtebb partyzenekarok közül.

Bármilyen esküvőt terveztek, a zenekar kiválasztásnál vegyétek figyelembe vendégeitek igényeit is, végtére is nem csak magatoknak rendezitek a lagzit. Amennyiben a vendégeitek túlnyomó része nem városi környezetből érkezik, esetleg "idősebb" korosztályhoz tartozik, érdemes megfontolnotok, hogy egy partyzenekar ki tudja-e elégíteni ezen vendégek igényeit.

Írjatok költségvetést, mire mennyi pénzt szántok! Sokat lehet spórolni egyes "nem annyira fontos" dolgokon, mint például, hogy mi legyen a desszert vagy hány emeletes legyen a torta, a lényeg, hogy sose a zenekaron kezdjétek a spórolást!

Fontos a stílus és a jó arányérzék is: ha 15.000 lejes összköltségvetésből gazdálkodtok, úgy ne 4.000-5.000 lejes zenekarokban gondolkodjatok, a 150.000 lejes esküvőtökre viszont könyörgöm, ne egy 2.000 lejes duót hívjátok! Egy 30-40 fős esküvői vacsorára legfeljebb 1-2 fő zenészt vagy DJ-t rendeljetek, ám amennyiben 80-100 főnél nagyobb esküvőt szerveztek, oda már élőzenekar dukál (ezt például az esküvői helyszín kiválasztásánál is vegyétek figyelembe, legyen elég hely a zenekar számára). Az viszont végképp nem ajánlatos, hogy egy 150-180 fős esküvőn kizárólag DJ-re bízzátok a hangulatfokozást, hiszen ekkora létszámnál már szinte biztosan hiányozni fog az élőzene varázsa. Egy nagy létszámú esküvőnél egy nagyobb rendezvényteremben jobban mutat egy nagy zenekar. Ha megtehetitek, azt javaslom, legyen zenekar és DJ, hiszen ebben az esetben nagy valószínűséggel mindenki igényeit ki lehet majd elégíteni.

Amikor az ideális esküvői zenekar után kutattok, legelőször is érdemes körbekérdeznetek az ismerősöket, van-e valakinek valami jó ötlete. Aztán ott van az eskuvotervezo.ro, ahol számos együttes bemutatkozó oldala elérhető.

A lényeg – a többi szolgáltatóhoz hasonlóan – a zenekarok estében is a részletekben rejlik; ilyen például a honlap minősége (egyáltalán szán-e anyagi forrást a reklámra), a bemutatkozó anyagok színvonala (névjegykártya, szórólap, fotó, videó), a zenekarvezető kommunikációja, a repertoár színessége, az együttes megjelenése, felszerelése, előadásmódja és nem utolsó sorban, alkalmazkodó készsége.

Sosem szabad bárkit is katalógusból szerződtetni, mindenkit kötelező élőben felkeresni, szóba állni vele! Előfordulnak olyan zenekarok, akik például playback videót készítenek, emiatt élőben sokszor csalódást okozhatnak. Győződjetek meg arról, hogy valóban képesek-e hozni az előzetesen elvárt színvonalat és minőséget. Fontos a kisugárzás, mert az emberek az érzelmeik alapján döntenek, hallgassatok hát a szívetekre, de ne feledjetek egy lényeges dolgot: a majdnem tökéletes zenekar, nem a tökéletes zenekar!

Azért is menjetek el élőben megnézni a zenekart, hogy lássátok, más rendezvényen milyen hangulatot képesek teremteni, mennyire közvetlenek a közönséggel, milyen módszereik vannak arra, hogy a tánctérre csalogassák az asztalnál ülőket, képesek-e mosolyogni az emberekre, hogy lássátok, mennyire pörög a buli, nincs-e túl nagy szünet két dal között… stb. Lehet egy zenész a legkiválóbb, ha nincs két kedves szava a közönséghez. Ez szórakoztatóipar! Fontos a rutin, hogy a zenekar tudja, mikor legyen a helyén, milyen alkalomhoz illő dalt játsszon például, amikor betolják az esküvői tortát.

A kiválasztásnál arra is figyeljetek oda, hogy az együttesben minél több tag énekeljen, felettébb unalmas ugyanis egész éjszaka egyetlen énekhangot hallgatni, ugyanakkor az sem elhanyagolható, hogy az énekesnek mennyire markáns és kellemes a hangja.

Kérdezzetek rá a műsoridő/szünetek arányára is, nehogy kellemetlen meglepetés érjen Benneteket, amikor a zenekar fél órás szüneteket tart majd a lagzin. Ezt a kérdést a zenekar igenis kezelje rugalmasan, mert óriási hiba, amikor a legszuperebb hangulat közepette 45 perc játékidő után szünetet tartanak.

Esküvők esetében elkerülhetetlen, hogy a zenekar igény szerint mulatószenét is tudjon játszani, hiszen mint korábbiakban írtam, mindenki igényét ki kell tudni elégíteni. Ráadásul nagyon muris, ha a menyasszonytáncot rock and roll-ra ropjátok. Oda bizony az „Eladó a menyasszony” való.

Mindezeken túl, sok esetben a döntő szempont mégiscsak az ár. Aki nagyon olcsó, az gyanús, aki pedig nagyon drága, az meg sokszor elérhetetlen. Egyébként nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb, ott általában a nevet vagy egy sztárelőadót, esetleg az árba épített reklámköltségeket kell megfizetni. Persze, nincsenek véletlenek, ami az átlagnál drágább, az valószínűleg annyival jobb is. A zenészek kvalitásai mellett nagy különbségek vannak például a hangszerek és a hangtechnika minőségében is, az árban például ez is megmutatkozhat.

Nagyon lényeges, hogy a zenekar az öltözködésében is adja meg az ifjú párnak a kellő tiszteletet, mert még mindíg vannak olyan zenészek, akik nem az alkalomhoz illően öltöznek. Lehetőleg ne egy otthon is viselt pólóban jelenjenek meg az esküvőn.

Összefoglalva: az ideális esküvői zenekar önmagára igényes, megfelelő információs anyagokkal rendelkezik, rugalmas és alkalmazkodik a megrendelők, valamint a közönség igényeihez, megnyerő, van kisugárzása, jól öltözött, színvonalas előadást nyújt, többen is énekelnek a csapatban, széles repertoárral rendelkezik és van esküvői tapasztalata.

Ha kitartóak vagytok, biztosan megtaláljátok az igényeiteknek leginkább megfelelő zenekart. Ehhez kívánok sok sikert és jó szerencsét, a lagziban pedig majd jó mulatást!