Melyik a számunkra ideális esküvői helyszín?

Az esküvő minden ember életében egy fontos esemény, egy új élet kezdete, ahol már nem az „Én”, hanem a „Mi” kerül középpontba. Az esemény fontosságából következően alapvető fontossággal bír az esküvői helyszín kiválasztása, ugyanis a költségvetésben legnagyobb részt a helyszín és a vacsora teszik ki, itt töltik a vendégek a legtöbb időt, itt étkeznek, itt szeretnék igazán jól érezni magukat.

A távolság

Kezdjük azzal, hogy hol is van a kiválasztott hely. Illetve fontos ez egyáltalán? A válasz egyértelműen: NEM. A vendégeknek, akiknek fontosak vagytok bárhova elmennek, hogy veletek legyenek. Teljesen lényegtelen, hogy 5 km-t vagy 280 km-t kell utazniuk. A pároknak az egyik legnagyobb félelme, hogy ha messze van az esküvő, akkor a vendégek nem jönnek el… de igen, eljönnek. Amennyiben többen jönnek messzebbről, akkor segíthettek azzal, hogy szerveztek külön buszt és szállást. Az autóval érkező vendégek számára nem elhanyagolható a parkolási lehetőség sem, de ez mindíg megoldódik valahogy. Soha nem láttam még olyan vendéget, aki arra panaszkodott volna, hogy nem talált parkoló helyet.

Fizikai paraméterek

A legfontosabb paraméter a hely fizikai adottságait tekintve, hogy mekkora maga a terem. Ne legyen túl nagy és ne legyen túl kicsi sem. Vigyázzunk vele, mert a majdnem jó helyszín nem a jó helyszín és ne engedjétek magatokat semmire rábeszélni. Ha nagyobb a hely, mint az „ideális”, akkor a vendégek eltűnhetnek benne. Úgy fogod érezni, hogy kevesen vannak a teremben, nem jó a hangulat. Vannak csodás esküvői helyszínek 300 főre kitalálva, de ott egy 120 fős esküvő azonban elvész…. Akármilyen meseszép, nem jó megoldás.
Ha kisebb a hely? A vendégek még csak-csak elférnek, de ahhoz, hogy pl. a főasztaltól ki tudjatok jönni a vendégek felének, de legalábbis a szüleiteknek minden alkalommal fel kell állni! Nincs hely beszélgetni, a nyitótáncot pedig nem tudod eltáncolni, mert nem férsz be a terembe a vendégektől. A hely kiválasztásánál ne feledkezzünk meg arról, hogy milyen zenekart hívtunk? Hányan lesznek? A hét-nyolc fős zenekar nem fér el ugyanakkora helyen, mint egy két fős, vagy egy lemezlovas!
Mekkora a tánctér és azt milyen tárgyak veszik körül? Milyen színű a fal? Vannak a falon olajfestmények? Üvegvitrinek? Könyvespolcok? Állatbőrök? Szárított kukoricacsövek? Melyik a te stílusod?
Szerencsésebb és elegáns megoldás, ha egy légtérben van az összes vendég és a tánctér is. Nem jó szétválasztani. Különösen nem a táncteret. Minden olyan esküvőn, ahol a tánctér külön teremben volt nem működött a party. Fontos kérdés nyáron, hogy klímaberendezés van a teremben? Ennél még fontosabb kérdés, hogy működik-e ?

Kint vagy bent?

Kint vagy bent? Ebben a kérdésben nektek kell meghoznotok a döntést. Mindkettőnek számtalan előnye és hátránya lehet. Mindkettő más életérzést ad. Azonban ha így április derekán kinézek az ablakon és azt látom, hogy esik az eső és fúj a szél, akkor a benti helyre szavazok! Nem így nyár közepén, amikor tombol a hőség és a napsütés. A nyári hónapok alatt biztos befutó lehet a kinti helyszín.
A teraszos helyszínekről pár szót: Azoknak az éttermeknek, szállodáknak, kastélyoknak, csárdáknak, amelyeknek van terasza, kerthelysége nagyon vonzóak, mert „oda ki lehet majd ülni”.
Ha beszélgetős, üldögélős, eszmecserés esküvőt szeretnél, amolyan „vita-kör” stílusban, akkor ezzel nincs is gond, jó választás. Azonban ha megrendelted a legjobb zenekart és a nyitótáncnál is csak a vendégek harmada van bent a többiek pedig kint a teraszon osszák az esti meccs eredményét, vagy a kedvenc szappanopera utolsó epizódját?! Erre is gondoljatok!

A menü szempontjából

Svédasztalos vagy tányérszervizes felszolgálást szeretnétek? Az a szolgáltató, amelyik nagyon meg akar győzni arról, hogy ez a jobb, vagy az a jobb és csak az egyiket kínálja, az azért van mert vélhetően a másik kényelmetlen neki, nem tudja megoldani.
Példa: a svédasztalos felszolgáláshoz kevesebb felszolgáló személyzetre van szükség, ha valaki ezt helyezi előtérbe, akkor nincsen megfelelő létszámú személyzete!
Alapvetően ezzel nincs is baj, ha ti svédasztalos vacsorát szeretnétek, de ott ne kérjetek tányérszervizt, mert még hajnalban is tartani fog a vacsora felszolgálása.
Vannak esküvői helyszínek, akiknek nincsen saját konyhájuk. Ne ijedj meg tőle, számtalan jobbnál jobb esküvői menüket készítő cég létezik és semmivel nem kerül többe, mint a helyi konyhás szolgáltatás (no azért vannak kivételek). Azt, hogy milyen ételt választotok vacsorára a ti döntésetek. Különösen nagy létszámú esküvőnél azonban gondoljatok arra, hogy ha tányérszervizes a vacsora akkor is legyen legalább két menü, ha svédasztalos, akkor pedig legyen szélesebb a választék.
A húslevest természetesen mindenki szereti, de pl. egy tárkonyos ragulevesért nagy piros pontot kaphattok a vendégektől! Gondoljatok a vegetáriánusokra, a liszt-érzékenyekre, a különféle allergiás vendégekre és a gyerekekre is. Ők nem biztos, hogy szeretik a nehéz húsféléket.
Amit viszont mindenki nagyon szeret – különösen nyáron – az a gyümölcstál. Könnyű, szomjoltó, édes… nagyon finom.

Egyéb, de nem elhanyagolható tényezők:

- Milyen a felszolgálás, a pincérek viselkedése? Ha az esküvőn derül ki, hogy nem az igazi, akkor már nem sokat tehetsz. Teszteld le! Menjetek el és vacsorázzatok a kiszemelt helyszínen legalább egyszer, vagy kétszer, de ne szóljatok előre az étteremnek, hogy ti vagytok azok akik jövő májusban szeretnétek itt esküvőt tartani!
- Az árakra nem is akarok már kitérni pedig az is megérne egy misét!
- Nézd meg, hogy milyen világítás van a teremben? Az sem jó ha túl sötét van, és az sem jó ha a terem vakítóan világos!
- Nézzétek meg a mellék helységeket! Tiszták? Van rendes kézmosó? Kézszárító? Van elegendő kéztörlő? Meglehetősen visszataszító, amikor egy elegáns étteremben éjszaka kimegy a vendég a mosdóba és a földön rugdossák a papírtörlőket, mert nincs aki kiürítse a teli szemetest!
- Van-e hely a kisgyermekes anyukáknak pelenkázni, megetetni a csecsemőket?
- Esetleg egy külön sarok a nagyobb gyerekeknek játszani?
…és ha a helyszínt még fotózás-videózás szempontjából is figyelembe vennénk…??? !

Összefoglalva:

Minden szempontot figyelembe véve azonban az egyik legfontosabb tényező a helyszín kiválasztásánál, hogy a vendégek jól tudják-e érezni magukat. Szálloda? Csárda? Kastély? Sátor? Éétterem? Falusi művelődési ház? Nem fognak feszengeni? El tudják engedni magukat? Beleillenek majd a környezetbe? Illik-e a személyiségükhöz, illetve a Ti személyiségetekhez? Nézzetek körül alaposan és mérjétek fel reálisan, nem lehet elegendő alkalommal hangsúlyozni, hogy a majdnem jó helyszín nem a jó helyszín!
A pontos választ nektek kell tudnotok, de bízom benne, hogy sikerül szélesíteni a látókörötöket!

eskuvotervezo.ro - …hogy Nektek is jó esküvőtök legyen!